2015. május 26., kedd

Miért „nyírja ki” a derekadat a rossz testtartás? Mi történik?


Ha egész nap görbe háttal ülsz a számítógép mellett, hatalmas esélyed van a derékfájás, lumbágó kialakulására. Ugyanis amikor keresztbe tett lábbal ülsz a széken, vagy előrehajolsz az íróasztalod fölött, ezzel rombolod a porckorongodat. És az a döbbenetes, hogy ebből nagyon sokáig semmit nem érzel.



Mi történik a porckoronggal előrehajlás következtében?

Amikor görbe háttal ülsz, akkor a csigolyáidnak az elülső részét (ami a hasad felé néz) összetolod, a porckorong közepében lévő mag pedig hátrafelé nyomódik. Előrehajláskor ugyanez történik, a zselés mag hátrapréselődik. Ha hosszú időt töltesz el így, akkor a porckorong hátsó, rostos része elfárad, és kinyomódik hátra.




Egy nedves ág  erő hatására meghajlik, a száraz ág pedig eltörik. Ez történik a rostos szerkezetű porcgyűrűvel is. Ha ki van száradva, eltörik, és a közepében lévő zselés mag kifolyik a repedésen.  
Tehát ha előrehajolva ülsz vagy állsz a napjaid nagy részében, akkor ennek hatására először csak a belső gyűrű felületén keletkezik repedés, amibe belefolyik a zselés mag. Az évek múlásával azonban a kiszáradás és a rossz testtartás következtében megreped a következő gyűrű, majd megint egy újabb.

Miért nem fáj a porcgyűrű megrepedése?

Már volt szó arról, hogy a  porckorongban nincsenek  érzőidegek, ezért hosszú éveken át bánthatod őket anélkül, hogy bármit is éreznél. Tehát ha görbén ülsz, a rossz testtartás következtében állandóan hátrafelé préselődik a porckorongod. A porckorong hátsó rostos rétege elfárad, és kinyomódik hátrafelé.


Hogy alakul ki a lumbágó?

Nagyon gyakran ez a következőképpen történik. Előrehajolsz, például bekötni a cipődet, és ezt olyan heves fájdalom kíséri, hogy mozdulni sem tudsz. Azonban a traumát megelőzi az éveken át tartó helytelen testtartás. Az előrehajláskor a porckorong hátranyomódik, megreped a legkülső porcgyűrű, kifolyik a zselés mag, és nyomja a csigolyából kilépő ideggyököt. Ez borzalmas fájdalommal jár együtt! A rostos gyűrű kiszakadását okozhatja egy nehéz tárgy meggondolatlan felemelése is. Ha a kibuggyanó zselés magból egy rész leszakad, kialakul a gerincsérv, amely mozgásképtelenséggel járhat együtt, és egész életedre rokkanttá tehet.


A derékfájdalmak (lumbágó) kialakulásának megelőzése érdekében a következőket teheted:

  • Igyál elegendő mennyiségű vizet! (30 testsúly-kilogrammonként min. 1 liter)
  • Ügyelj az egyenes testtartásra állás, ülés, olvasás, számítógépezés közben!
  • Nehéz tárgyat mindig szakszerűen, egyenes háttal, a lábizmaidat használva emelj fel!
A testmozgás hiányának is óriási szerepe van a deréktáji fájdalmak kialakulásában. Hogy miért, arról itt olvashatsz: Eleged van a derékfájásból? Itt a leghatékonyabb gyógymód!


Porckorongsérv 

Beszélgetés Bene Mátéval a Facebook-tévében.


Forrás: Gardalits JánosNagy Ágnes: Dr. Tiszta Víz 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése